Viața noastră nu va mai fi la fel! Coronavirusul va suferi mutații și nu vom scăpa de el niciodată. Ipoteza șocantă lansată de un celebru virusolog

de: Elena
01 05. 2020, 09:19
Unde se găseşte "scutul" care ne-ar putea feri de coronavirus. Ce trebuie să faci pentru a beneficia de protecţie suplimentară

Viața noastră nu va mai fi la fel! Coronavirusul va suferi mutații și, cel mai probabil, nu vom scăpa de el prea curând! Reputatul virusolog Yves Gaudin, directorul Centrului Național Francez de Cercetări Științifice, a declarat că SARS-CoV-2 va fi prezent în lume pentru cel puțin doi ani de acum încolo.

În opinia lui Gaudin, finalul izolării populației nu este unul echivalent cu încheierea pandemiei, scrie fanatik.ro.

„Este cert că sfârşitul izolării nu va fi sfârşitul pandemiei. Spre începutul sau mijlocul lunii mai, dezvoltarea epidemiei în Franţa nu va fi în aceeaşi etapă ca în celelalte mari ţări. Dacă măsurile luate aici au avut efectul scontat este probabil să existe, în acelaşi timp, încă multe cazuri în Statele Unite şi probabil în Marea Britanie”, spune Gaudin.

Cea mai optimistă ipoteză vizează câteva luni de liniște față de Covid-19, în lunile calde. Ar putea apărea însă o sezonalitate a virusului. Acesta ar fi mai puțin contagios în timpul cald și altfel să treacă de la o emisferă la alta, cu o reluare a epidemiei în toamnă.

Virusul va suferi mutații

Virusologul mai atrage atenția că virusul va suferi mutații, mai ales în zona proteinelor S sau Spike, cele care recunosc receptorul de pe membranele celulelor umane și permit eliberarea genomului viral din celulă.

„Indiferent cum evoluează epidemia, vor exista „clustere” de virus în unele ţări din întreaga lume chiar dacă este conceput un vaccin. Cu toate acestea, niciun vaccin nu a fost niciodată dezvoltat împotriva unui coronavirus. Această familie de virusuri suferă mutaţii în general destul de rapid, ceea ce poate influenţa durata de protecţie indusă de vaccinare.

Fără îndoială vor exista mutatii care vor afecta proteinele „S” sau „Spike”, prezente pe suprafaţa virusului, cele care recunosc receptorul de pe membranele celulelor umane şi permit eliberarea genomului viral din celulă”, a mai spus francezul.